A magyar államfőt támadják Szlovákiában

Infostart
2007. augusztus 23. 11:28
A hazafias szlovák kulturális intézményhez, a Matica Slovenskához közel álló " Dél-Szlovákiai Szlovákok Találkozója" nevű szervezet tiltakozásának adott hangot, amiért Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke vasárnap a felvidéki Deákin beszédet mondott a falu Szent István-napi emlékünnepén.

A magukat nagysurányi aláíróknak nevezők szerint a magyar államfő látogatása semmiképpen sem tekinthető magánjellegűnek. Úgy látják, hogy Sólyom László jelenlétében a független és önálló Szlovákia területén egy idegen állam ünnepét rendezték meg.

A szervezet ezt megengedhetetlennek tartja, ezért tiltakozását eljuttatja Sólyom Lászlóhoz is, az esetről pedig tájékoztatja Ivan Gasparovic államfőt és Ján Kubis külügyminisztert.

Azt azonban Stanislav Bajaník, a szervezet tagja, aki egyébként a Matica Slovenská titkára is, kénytelen volt elismerni: a magyar államfő a szlovák köztársasági elnöki iroda és a pozsonyi külügyminisztérium tudtával, az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelő módon járt Szlovákiában.

Bajanik hozzátette: tiltakozásukkal nem akarják megkérdőjelezni Szent István személyét, akit a közép-európai régió egyik meghatározó történelmi személyiségének tartanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást