Videoüzenettel adott életjelet magáról egy Afganisztánban elrabolt német nő

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 19. 16:59
Életjelet adott magáról egy afganisztáni magán televízióban vasárnap bemutatott videofelvételen egy német nő, akit előző nap raboltak el Kabul belvárosában.

A túsz, aki a képsorokon egy kis szobában ült a földön és haját fehér kendő fedte, Christina Barbara Maier néven mutatkozott be. Ezután felolvasott egy helyi - dari - nyelven írott levelet, miszerint jól érzi magát, és elrablói nem fenyegetik, majd a túszejtők követelését tolmácsolva "ártatlan foglyok" szabadon engedését kérte.

A felvételen feltűnt egyik fogva tartója is, akinek arcát fehér turbán takarta, csak szemét lehetett látni. A tört angolsággal beszélő férfi arra buzdította az asszonyt, hogy angolul és dariul egyaránt mondja el az üzenetet.

Az emberrabló közölte, hogy nem a tálibokhoz tartoznak és csoportja, "egy speciális hálózat" afgán fogságban lévő tagjainak elengedését követeli. Hozzátette, hogy a rabok nevét később hozzák a kabuli kormány tudomására magán televíziókon keresztül. "Más követelésünk nincs" -szögezte le.

A túsz felolvasott üzenetében arra kérte a berlini kormányt, hogy tegyen meg mindent azonnali kiszabadulása érdekében. Azonosításképpen közölte férje és apósa nevét is, és megmutatta személyi okmányait a kamerának.

A felvételt délutáni adását megszakítva sugárzó Tolo televízió nem közölte, hogyan jutott a videokazettához és azt sem tudni, mikor készült a felvétel.

A 31 éves nőt, aki az Ora Internationale keresztény segélyszervezet munkatársaként dolgozott Afganisztánban, Kabul kellős közepéről hurcolták el szombaton egy étteremből.

A videofelvételt egyelőre sem a német külügyminisztérium, sem az afgán kormány nem kívánta kommentálni.