Tragikus halálesetek az eltűnt bányászok után kutató csapatban

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 17. 07:46
Az egyesült államokbeli Utah államban mentés közben meghalt az eltűnt bányászok után kutató csapat két tagja, nyolc társa pedig megsérült.

A mentők a hegybe vízszintesen és függőlegesen fúrt vájatok segítségével próbálnak a Huntington közelében múlt hétfőn beomlott szénbányában rekedt emberek nyomára bukkanni. Egy ilyen akna kiásása közben omlott rájuk kő- és széntörmelék.

A 11 nappal ezelőtti baleset óta semmilyen életjelet nem adott magáról a 450 méter mélyen eltűnt hat bányász. A bánya vezetői azonban abban reménykednek, hogy a munkások egy olyan tárnába menekültek, ahol elegendő volt az oxigén.

A szerencsétlenség okait még mindig csak találgatják. A bánya egyik tulajdonosa szerint földrengés történt - az amerikai szeizmológusok viszont nem észleltek ilyent a baleset idején. A tapasztalt földmozgást szerintük éppen a bánya beomlása okozta.

A mentőalakulatok több lyukat fúrtak a földbe, amelyen keresztül kamerát engedtek le. Eddig azonban csak a bányászok felszerelését fedezték fel - az emberek nyomát nem.