Szigorúbb közlekedési szabályok és emelkedő bírságok Szlovákiában

Infostart
2007. augusztus 17. 12:15
Nehéz idők várnak Szlovákiában a szabálytalanul közlekedő gépkocsivezetőkre, mert januártól várhatóan szigorítják a szankciókat a szabálysértőkkel szemben.

A legnagyobb változás az lesz, hogy a legmagasabb kiszabható pénzbírság összegét 50 ezer koronára, azaz csaknem 400 ezer forintra emelik. Erre főleg azok számíthatnak, akik gyakran megsértik a közlekedési szabályokat.

A törvényjavaslat szerint a rendőrök a közúti ellenőrzések során a központtól fogják kikérni az adott járművezetőre vonatkozó adatokat, azt, hogy hány közlekedési szabálysértést követett el, és milyen bírsággal sújtották.

A helyszíni bírságot a jelenlegi 2 ezer korona helyett 5 ezerre emelik, ám a rendőrök csak pénzutalványt adnak a bírságról, amit a postán kell befizetni, készpénzt pedig nem fogadhatnak el. A hatóságok így akarják csökkenteni a korrupció lehetőségét.

Az ittas sofőr a jövőben három évre veszti el jogosítványát, míg az ittas vezetésért akár 25 ezer koronás bírság is kiszabható.

Az eddiginél sokkal szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik túllépik a megengedett sebességhatárt. Aki a sebességkorlátozást 30-cal túllépi, attól a helyszínen automatikusan elveszik a jogosítványt, és ez vár azokra is, akik nem piros lámpán hajtanak át, vagy nem adják meg a kötelező elsőbbséget.

A törvényjavaslat várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé, majd a parlamentnek is el kell fogadnia. A tervek szerint a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása 2008 januárjától lépne érvénybe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást