Már több mint 400 áldozata van a perui földrengésnek

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 17. 06:40
Peruban a legfrissebb, de nem végleges adatok szerint 437 ember életét követelte a szerda esti földrengés, és 829-en sérültek meg.

A dél-amerikai ország polgári védelmi hatóságának közlése szerint a Richter skála szerinti 8-as erősségű földmozgások következtében mintegy 17000 épület dőlt össze egyebek között Limában és a déli csendes-óceáni partvidéken.

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy a veszteséglista ennél súlyosabb lehet, több faluról ugyanis nincs hírük, mert megszakadt velük a telefonkapcsolat. Az elemi csapás következtében Peruban akadozik az áramszolgáltatás, illetve a víz- és a gázellátás is.

A Buenos Aires-i magyar nagykövet tudomása szerint nincs magyar áldozata a perui földrengésnek. Józsa Mátyás az InfoRádióban azt mondta: az érintett térség nem tartozik a turisták által előszeretettel látogatott régiók közé.

A földrengés után szökőár érte el Japán csendes-óceáni partjait. A cunami mindössze 10 centiméteres vízszint-emelkedést okozott, de a meteorológusok szerint ennél nagyobb árhullám is lehet a szigetország partjainál.