Tévedésből egy egész generációt tápláltak túl

Infostart
2007. augusztus 15. 06:03
A brit szülők több mint harminc éve túltáplálják csecsemőiket az optimális fejlődésről készített pontatlan táblázatok miatt. Az Egészségügyi Világszervezet már felülvizsgálta az ajánlásait, Nagy-Britanniában azonban még csak most kezdik el azok kipróbálását.

A szigetországban jelenleg használt növekedési táblázatok a tápszerekkel etetett csecsemők adatain alapulnak, és a gyors súlygyarapodást irányozzák elő, ami hozzájárul az elhízottak számának növekedéséhez - hívták fel a figyelmet a téma szakértői.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) átdolgozta a táblázatot, az anyatejjel táplált kisgyermekek adataira alapozva, a lassabb, egészségesebb gyarapodást favorizálva. Noha ennek már másfél éve, a brit egészségügyi minisztérium kedden azt jelentette be, hogy kísérletképpen kipróbálják az új ajánlásokat.

A szakemberek többsége szerint ugyanakkor ez túlságosan óvatos lépés, és már egy éve át kellett volna ültetni a gyakorlatba az új megközelítést; ráadásul a WHO már négy országban is tesztelte az új táblázatot, mielőtt elfogadta azt.

Az egyes életkorokhoz tartozó ajánlott súlyok leszállítása után a csecsemők mintegy 20 százaléka minősül majd túlsúlyosnak, ami mutatja, milyen károkat okozott a korábbi rendszer. Az új táblázat a régi 10 kilójával szemben mintegy 9,5 kilogrammban határozza meg egy egyéves gyermek ideális tömegét.

A túlsúlyos gyermekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek; a 11-15 éves brit gyerekeknek jelenleg a negyede túlsúlyos.

A témára szakosodott egyik alapítvány vezetője elmondta: "Az utóbbi 30 évben túltápláltuk a gyermekeinket életük első évében a rossz táblázatok miatt. Ezek rengeteg anyát tántorítottak el, akik szerették volna szoptatni a csecsemőiket, de azt mondták nekik, hogy így nem nőnek elég gyorsan."

"Megbélyegezték őket, bűnösnek érezték magukat, amikor a valóságban bátorítani kellett volna őket" - hangsúlyozta Tam Fry.

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor nem kapkod, Dawn Primarolo miniszter azt mondta: széles körű alkalmazásuk előtt az új ajánlásokat a gyakorlatban is ki kell próbálni.