"Rémálom a játékboltok számára" a veszélyes játékok visszahívása

Infostart
2007. augusztus 15. 12:04
Összesen 18 millió kínai gyártású játékot hívott vissza forgalmazójuk, az amerikai Mattel cég, a termékeken található apró mágnesek és ólmot tartalmazó festék miatt. A cég vezetője bocsánatot kért a szülőktől és azt mondta: most a gyerekek biztonsága a legfontosabb.

A világ több millió gyerekszobájában kutatnak az aggódó szülők az amerikai Mattel által forgalmazott játékok után, melyeknek listáját tegnap tette közzé a cég. A visszahívás oka az a hamisított és veszélyes ólmot tartalmazó festék, amellyel a cég egyik kínai beszállítója díszítette a játékokat.

Bár egyesek számára a kínai termékek az olcsó fröccsöntött bóvlit jelentik, ezek a játékok ismert nagy márkák minőséginek hitt darabjai voltak - ezért is a megdöbbenés.

A világon szinte már mindent gyártó Kína számára pedig újabb csapás lehet a nyugati fogyasztói bizalom meggyengülése, miután nem is olyan rég még Kínában gyártott mérget tartalmazó fogkrémet is felfedeztek az amerikai ellenőrök.

Nem tudni, hogy mekkora szerepet játszik a politika a botrányban, de az Egyesült Államokban a választási évhez közeledve időről-időre felmerül a külföldre kiszervezett munkahelyek kérdése.

A szülők számára azonban gyermekeik egészsége a legfontosabb. A Mattel által forgalmazott Polly Pocket márkanevű játékcsaládból négy és félmillió darabot hívtak vissza tavaly, mivel a céghez kétszáz bejelentés érkezett arról, hogy a játékokról leválnak az apró mágnesek. Három gyermeket, akik le is nyelték ezeket, meg kellett műteni.Két héttel ezelőtt a Fisher Price márkanév alatt forgalmazott másfélmillió játékot hívott vissza a cég. Ezt követően a kínai hatóságok bevonták a gyártó Lee Der cég exportengedélyét, aminek nyomán a vállalat vezetője öngyilkosságot követett el.

A szülők most már bizalmatlanul tekintenek a Barbie babákra, a Doggie Day és Batman figurákra is. Ólmot tartalmazó festék került a népszerű animációs film, a Verdák egyik szereplőjére, a dzsipre is.

A Mattel most megpróbálja megóvni saját márkanevét és lesújtó bírálattal illette egyik kínai beszállítóját: a cég úgymond "megsértette a Mattel minőségi követelményeit és egy nem jóváhagyott harmadik beszállítótól származó festéket használt fel".

Robert Eckert a cég vezetője: bocsánatot kért a szülőktől és azt mondta, a visszahívott termékek radikálisan magas száma is mutatja, hogy meg akarják előzni a bajt.

A visszahívás "logisztikai rémálom a játékboltok számára" - idézett a Euronews egy német kereskedőt. "Nem tudjuk, kik a vásárlóink és hogyan lépjük velük kapcsolatba" - mondta.

Az ólom a kisgyermekek számára különösen mérgező lehet és az amerikai törvények szerint ha egy termékben hat század százaléknyinál több ólmot fedeznek fel, akkor azt vissza kell hívni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Visszahívják a veszélyes játékokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást