Újabb űrséta az Endeavour körül

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 13. 19:05
Újabb űrsétát kezdett az Endeavour amerikai űrsikló két űrhajósa, hogy külső szerelési munkálatokat végezzen a Nemzetközi Űrállomáson.

Dave Williams és Rick Mastracchio a hat és fél órásra tervezett űrsétán kicserél egy giroszkópot, amely már egy éve nem működik.

A tervek szerint még két űrséta lesz, mielőtt az űrsikló augusztus 22-én visszatér a Földre.

A NASA szombaton döntött úgy, hogy három nappal meghosszabbítja az Endeavour misszióját, így a tervezett hét nap helyett tíz napig lesz összekapcsolva az űrrepülő a Nemzetközi Űrállomással.

A hosszabbítás oka nem az űrsikló hővédő pajzsán az indításkor keletkezett rés eltávolítása, hanem mint azt a NASA illetékesei közölték: a három külső űrszerelési munkán túl még egyet beiktatnak, hogy ezzel is gyorsítsák a Föld körül mintegy 450 kilométeres magasságban keringő űrtámaszpont építését.

Az Endeavour legénysége egyébként szombaton tüzetesen megvizsgálta űrsiklójuk hőpajzsának azt a sérült csempéjét, amelyen az indítás után 58 másodperccel a külső üzemanyagtartályról egy leszakadt szigetelődarab rést ütött. Az űrhajósok lézer és egy nagyfelbontású kamerával készítettek felvételeket a sérülésről.