Basescu a magyarok megosztására törekszik?

Infostart
2007. augusztus 13. 15:06
A bukaresti lapok úgy látják, Traian Basescu köztársasági elnök meg akarja osztani a romániai magyarságot.

Több bukaresti napilap is a romániai magyarság megosztásának a szándékát vélte felfedezni abban, hogy a szabadságát Székelyföldön töltő Traian Basescu köztársasági elnök a hét végén Székelyudvarhelyen az erdélyi magyar ellenzék három meghatározó alakjával találkozott.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke arra kérte az elnököt, hogy biztosítsa az igazságszolgáltatás pártatlanságát a Magyar Polgári Párt bejegyzésének folyamatában. Szász a megbeszélés után azt mondta, hogy erre Basescu ígéretet is tett.

Az Adevarul című napilap azt emelte ki tudósításában, hogy Basescu hitelesítette az RMDSZ-ből kiszakadt "radikálisok" vezetőit.

A Gandul egyenesen úgy fogalmaz, hogy Basescu a romániai magyar "radikálisokkal cimborál" annak érdekében, hogy "elássa a mérsékelt" RMDSZ-t.

Az újságok Demeter Jánost, a Kovászna megyei önkormányzat elnökét is idézik, aki szerint Traian Basescu megpróbál éket verni az RMDSZ és a választói közé.

Basescu székelyföldi portyázásait egyébként a román pártok többsége is kritikus szemmel nézte.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt elnöke szerint többet ártanak, mint amennyit használnak a román-magyar viszonynak az elnök székelyföldi kijelentései.

Basescu elsősorban azzal vonta magára a nacionalista érzelmű politikusok haragját, hogy kijelentette: az idegen nyelvek oktatásának megfelelő módszertannal kellene tanítani a román nyelvet a székelyfödi iskolákban a magyar anyanyelvű gyerekeknek.

Azt is közölte: meglátása szerint azért kerülik el a befektetők a székely megyéket, mert attól tartanak, hogy a politikusok által gerjesztett etnikai feszültségek instabillá teszik a térséget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást