Találgatások a német konzervatív táborban Stoiber államfőjelöltségéről

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 12. 21:42
A kisebbik német konzervatív kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről többen is úgy nyilatkoztak a napokban, hogy ősszel távozó pártelnökük alkalmas lenne államfőjelöltnek, a testvérpárt kereszténydemokraták (CDU) viszont egyelőre elhárította a felvetést.

"Abban az esetben, ha Horst Köhler nem állna rendelkezésre egy második államfői ciklushoz, Edmund Stoiber nagyszerű utódja lenne" - idézte a szombati Bild Christa Stewens bajor szociálisügyi minisztert. Hasonlóan nyilatkozott a lapnak Bernd Weiss bajor képviselő is: "Stoiber mint a kisemberek ügyvédje igazán jó elnök lenne" - mondta.

Wolfgang Bosbach, a CDU/CSU alsóházi frakcióvezető-helyettese túlságosan korainak nevezte a felvetést. Sem az államfőnek, sem Stoiber úrnak nem teszünk jót vele, ha ilyen találgatásokba bocsátkozunk - nyilatkozta a CDU-politikus vasárnap a dpa hírügynökségnek.

Maga Stoiber, aki januárban bejelentette, hogy szeptember végén lemond az 1993 óta betöltött tartományi kormányfői tisztségről és ezzel együtt a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki posztjáról, "butaságként" hárította el a javaslatokat. "A jelenlegi államfő kiváló munkát végez, Németország legnépszerűbb politikusa, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy ismét államfővé válasszák" - nyilatkozta a bajor rádiónak.

Berlinben kaján reagálásokat váltott ki Stoiber esetleges jelöltsége. Volker Beck, a Zöldek alsóházi frakciójának ügyvezetője szerint, amíg az uniópártoknak nincs abszolút többségük (mint jelenleg) az államfőt választó szövetségi közgyűlésben, addig a bajor politikusnak sincs esélye a sikerre.

Petra Pau házelnök-helyettes, a szintén ellenzéki Baloldal Bundestag-képviselője úgy vélekedett, hogy Stoiber esetleges megválasztása nagy öröm volna a kabarétréfák szerzőinek. "Egyetlen politikus sem képes józanul olyan sok érthetetlen zagyvaságot összehordani, mint Edmund Stoiber" - indokolta nézetét Pau.

Horst Köhler államfői megbízatása 2009 májusában jár le, s legkorábban jövő év elején nyilatkozik arról, hogy újra jelölteti-e magát. Ennek ellenére a közelmúltban több politikus neve is elhangzott az egyes kormánypártok részéről lehetséges utódaként, ám egyelőre csak felvetésként.