Szivárogtatott a belügyminiszter - menesztették a kormányból

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 8. 19:07
Lengyelországban menesztette a belügyminisztert a kormányfő. Jaroslaw Kaczynski azután döntött így, hogy Janusz Kaczmarek a gyanú szerint bizalmas információkat szivárogtatott ki a korrupcióellenes hatóság által a mezőgazdasági minisztériumban végzett nyomozásról, ezzel veszélyeztette a vizsgálatot.

A múlt hónapban a mezőgazdasági tárcánál lefolytatott vizsgálat után menesztették posztjáról Andrzej Leppert, a tárca vezetőjét, aki a lengyel kormánykoalícióban részt vevő Önvédelem nevű populista párt elnökeként kormányfőhelyettesi tisztséget is betöltött.

Az eset miatt vasárnap az Önvédelem úgy döntött: valamennyi miniszterét visszahívja a kormányból, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság vezette koalíció harmadik tagja, a nacionalista katolikus Lengyel Családok Ligája pedig a hét végén dönt arról, hogy marad vagy távozik a kormányból.

Ebben az esetben az államfő Lech és a kormányfő Jaroslaw Kaczynski pártja nem lenne képes egymaga tartósan kormányozni, mert a Jog és Igazságosság csak 150 mandátummal rendelkezik a 460 parlamenti hely közül Lengyelországban.