Ismét Erdogan kapott kormányalakítási megbízást Törökországban

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 6. 14:01
Ismét Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással Ahmet Necdet Sezer államfő hétfőn, két nappal az új összetételű török parlament megalakulása után.

A törvényhozásban az eddig is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) abszolút többséget - 550 képviselői helyből 341 mandátumot - szerzett a július 22-én tartott előre hozott választásokon.

Az ankarai elnöki palotában tartott rövid megbeszélés után Erdogan kijelentette, hogy az előző kormányzási időszak tanulságaiból okulva az új kabinet a mostaninál "erősebb, nagyobb munkabírású" lesz. A politikus az alkotmányban biztosított 45 napos határidő előtt be akarja mutatni csapatát, de sem neveket, sem további részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy Abdullah Gül külügyminiszter a hadsereggel dacolva ismét megpályázza-e az államfői tisztséget, vagy távozik a kabinetből.

A miniszterelnök az új kormány egyik legfontosabb feladatának az iparosodott nyugati országrész és a hátrányos helyzetű, többségében kurdok lakta keleti területek közötti különbségek további csökkentését nevezte, "a tolerancia és a béke kultúrájának" meghonosításával. Ugyancsak a kiemelt tennivalók közé sorolta "egy fejlettebb demokrácia" megteremtését.

A török média szerint az 53 éves miniszterelnök akár már a héten előterjesztheti az államfőnek új, 2003 óta második kormányának névsorát. Különösen nagy várakozás előzi meg, hogy kit jelöl a politikailag kényes tárcák - az oktatási, az igazságügyi és a belügyi - élére. Gazdasági miniszterként Mehmet Simsek, a Merrill Lynch amerikai befektetési bank volt közgazdászának neve merült fel.

Az új parlamentre váró első feladat - amelyet várhatóan csütörtökön teljesíteni fog - a házelnök, a második legmagasabb közjogi méltóság megválasztása lesz. Ezután gyürkőznek neki a képviselők az államfőválasztásnak, amely a tavaszi belpolitikai válság kirobbantója volt.