Húszmillió ember vált földönfutóvá az árvizek miatt

Infostart
2007. augusztus 3. 21:42
Csak Indiában 1000 fölé emelkedett az Ázsia egy részét elöntő árvizek halálos áldozatainak száma, miközben 20 millió ember vált földönfutóvá. Sok helyütt a víz elmosta az utakat és több száz települést vágott el a külvilágtól. A legsúlyosabb Észak-Indiában, Bangladesben és Nepálban a helyzet.

Pénteken további áldozatokról érkeztek hírek a monszun sújtotta térségből. Indiában több tucat halottról számoltak be, és az összes halálos áldozat száma már meghaladja az 1000-et. Bangladesben több ezren próbálnak biztonságos magasságban fekvő területekre jutni.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kommünikéjében azt írta, hogy Bangladesben, Indiában és Nepálban 20 millió embert érint a katasztrófa.

Éhezés és járvány fenyeget

A segélyügynökségek szerint a térségben több százezer embert fenyeget éhezés és járvány.

Az áradás szokatlanul nagy kiterjedése és a segítségre szorulók hatalmas száma, példátlanul nagy kihívás elé állítja a segélyezőket - teszi hozzá az UNICEF.

A monszun júniusban kezdődik, és általában szeptemberig tart. Ebben az időszakban nem szokatlan az árvíz, de sok éve nem volt ilyen súlyos a helyzet.

Az indiai hadsereg 1600 elitkatonát mozgósított, akik a polgári védelmi dolgozókkal együtt másfél millió árvízkárosulton próbálnak segíteni.

Elpusztult a termés

Az indiai Bihár állam miniszterelnöke, Nitis Kumár elmondta, hogy hajóval és csónakkal sem tudják megközelíteni a külvilágtól elvágott településeket, ezért az egyetlen lehetőség a levegőből ledobott segély.

Az állam területének 630 ezer hektárján elpusztult a termés. Bihártól keletre, Bangladesben jóval kevesebb az indiainál a halálos áldozatok száma, de már ott is kétszázhoz közelít.

Nepálban több mint 80-an haltak meg. Az indiai Asszámban öt és félmillió embert érintett az árvíz, de a helyi katasztrófaügyi miniszter azt mondta, hogy két napja nem esett, így javul a helyzet. Az otthonukat elhagyó milliók nagy része azonban nem tud hazamenni, mert házukat elöltötte a sár - tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Árvizek pusztítanak Dél-Ázsiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást