Nem kerül NATO-ellenőrzés alá a csehországi radar

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 2. 10:16
Soha nem lesz a NATO teljes ellenőrzése alatt a Csehországba tervezett amerikai radarállomás, mert Washington megtartja magának a végső szó jogát a döntéshozatalban - jelentette ki Jirí Sedivy volt cseh védelmi miniszter.

Sedivy, aki szeptembertől kezdve a NATO-főtitkár helyettese lesz, ugyanakkor meggyőződését fejezte ki csütörtökön reggel a prágai közszolgálati rádiónak nyilatkozva, hogy az Egyesült Államoknak és a NATO-nak sikerül összeegyeztetnie légvédelmi terveit.

A politikus, aki a NATO-főtitkárának helyetteseként a szervezet védelmi politikájáért és a tervezésért lesz felelős, kifejtette: az atomfegyverek bevetésének kérdésében is két országé jelenleg a végső szó a NATO-n belül: az Egyesült Államoké és Nagy Britanniáé. "Úgy vélem, ez fog érvényesülni a rakétavédelem esetén is."

Az amerikai radarállomás ügye jelenleg nagyon megosztja a cseh politikusokat. A szociáldemokrata és a kommunista ellenzék elutasítja az amerikai radar befogadását, s a jobbközép kormányoldal is megosztott ebben a kérdésben. A Zöldek Pártjának képviselői azt hangoztatják, hogy csak úgy tudják elfogadni az amerikai radarállomást cseh területen, ha a NATO is ellenőrizni fogja, illetve ha a létesítmény része lesz a NATO védelmi rendszerének.

Washington januárban fordult a csehekhez, hogy engedélyezzék egy amerikai radarállomás létrehozását, amely az amerikai rakétavédelmi pajzs része lenne. A hivatalos cseh-amerikai tárgyalások májusban kezdődtek, s várhatóan az év végéig eltartanak. Vlasta Parkanová védelmi miniszter szerint csak a jövő év elején várható végső döntés az ügyben.

Az ellenzék népszavazást követel a radarállomásról, míg a kormányzat szerint a parlamentnek kellene meghoznia a döntést. A radarellenes petíciót eddig több mint 130 ezer ember írta alá.