Cápariadó az Adrián, tilos a fürdés!

Infostart
2007. július 31. 09:40
Ismét cápaveszély van a montenegrói tengerparton - ebben a hónapban már másodszor. Az Adria legdélebbre fekvő homokstrandján, Ulcinjnál egyelőre tilos a fürdés. A montenegrói halászok korábban, június elején egy 3,5 méter hosszú cápát fogtak ki, s most újra arról számoltak be, hogy látták a ragadozót.

A montenegrói tengerparton nyaraló turistákra az árak mellett a cápák is nagy veszélyt jelentenek az utóbbi időben.

Ebben a hónapban már másodszor közelítette meg cápa a part közelében fürdőzőket, ami miatt a parti őrség a víz elhagyására szólította fel a strandolókat, s rendőrségi csónakokkal mentették ki azokat, akik távolabb voltak a parttól.

A parti őrség járőrcsónakja hétfőn délután fél háromkor észlelte a cápát ötszáz méterre a parttól az Adria legdélebbre fekvő homokstrandján, Ulcinjnál. A Bar kikötőváros körzetében lévő strandokon elrendelték a piros zászlók kitűzését, ami azt jelenti, tilos a fürdés.

Két héttel ezelőtt Hercegnovinál láttak emberre is veszélyes cápát. Az óvintézkedéseknek köszönhetően baleset nem történt.

Június elején a montenegrói halászoknak sikerült kifogniuk egy három és fél méter hosszú cápát, amelyet megsütöttek, és a turistáknak négy-öt euróért kínáltak egy adagot.Milliónyi cápa pusztul évente

A cápák évente milliós nagyságrendben pusztulnak, ehhez képest elenyésző számú - néhány tucat - cápatámadás történik világszerte - mondta az InfoRádióban a Fővárosi Állat- és Növénykert akváriumának vezetője.

Vincze Zoltán közölte: a cápákat egyrészt vadásszák, másrészt különböző balesetekben - hajócsavar sérti meg őket, vagy hálóba akadva fulladnak meg -, és a tengerbe jutó mérgező anyagok miatt pusztulnak el.

Csak kóstolnak

A Földközi-tengerben tíz-tizenöt olyan cápafaj élhet, amely az emberre is veszélyes. A kék cápa gyakori, de előfordul, hogy a heringcápa vagy nagy fehér cápa is betéved, ezek azonban jóval kevesebben vannak, mint az emberre nem támadó, kisebb termetű cápafajok - tette hozzá a szakértő.

Az emberre veszélyes fajok példányai is csak ritkán támadnak emberre: az ilyen támadásokban a porcoshalak csak "megkóstolják" áldozatukat, majd, mikor rájönnek, hogy más az íze, mint szokásos táplálékuknak, elengedik - mondta Vincze Zoltán.

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan hány cápafaj létezik, néhány faj azonban területileg védettek, a fehér cápa pedig kifejezetten védett - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert akváriumának vezetője.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást