Öngyilkos merénylet az iszlámábádi Vörös Mecsetnél

Infostart
2007. július 27. 15:02
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát péntek délután az iszlámábádi Vörös Mecset közelében egy piacon - közölte a rendőrség. A terrorakciónak az első jelentések szerint legkevesebb tíz halottja volt.

Mind a pontos helyszínnel, mind pedig az áldozatok számával kapcsolatban ellentmondásos jelentések láttak napvilágot. Egyes források szerint a kamikaze egy étteremben, mások szerint egy piacon követte el a terrorakciót.

A helyi rendőri és médiaközlések hol tízre, hol hatra teszik a halálos áldozatok számát, de akadt olyan jelentés is, amely szerint csupán egy rendőr halt meg, és 16 személy megsebesült.

A Vörös Mecsetet pénteken délelőtt foglalták vissza iszlám fundamentalisták. A rendőrség a nap folyamán könnygázt vetett be az épületet elfoglaló diákok ellen, akik kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait. A tiltakozó diákok azt követelik, hogy a kormányzat adja vissza a mecsetet az afganisztáni tálibokat támogató vallási vezetőnek, Abdul Aziznak.

A Vörös Mecsetet éppen csak felújították az ostrom után, amely július 11-én fejeződött be. Az ostrom legalább száz ember életét követelte.