Embertelen körülmények a Kanári-szigeteken

Infostart
2007. július 27. 20:06
Egy nemzetközi jogvédő szervezet azt állítja: Spanyolországban börtönszerű körülmények között tartják az Afrikából menekült gyermekeket, akik ablaktalan cellákban laknak és nem használhatják a mosdót.

A fekete kontinens menekültjei előszeretettel célozzák meg az Afrika észak-nyugati részénél lévő szigeteket. Gyakran kis halászhajókkal csempészik őket át az öreg kontinensre. Az embereket általában visszairányítják saját országukba, előtte azonban néhány hónapot időznek a szigeteken.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, amelyet szinte elárasztottak az afrikai menekültek, nem éppen emberi módon bánnak a gyermekekkel.

Több mint 900 gyermeket tartanak összezsúfolva, szegényes körülmények között, összesen négy menekültközpontban. Bár technikailag nem bűnözőként kezelik őket, a valóságban mégis olyan körülmények között helyezik el őket, mint a rabokat.

A gyermekek általában nem hagyhatják el a központot, és az is gyakori, hogy a különböző korú gyermekeket együtt helyezik el.

Madrid egyelőre nem reagált a vádakra.