Elvi egyeztetés egy palesztin állam létrehozásáról

InfoRádió / MTI
2007. július 25. 12:42
Izraeli lapértesülés szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő azt javasolta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy kezdjék meg a palesztin állam létrehozását célzó elvi egyeztetéseket. A miniszterelnök szóvivője nem erősítette meg a információkat.

A Háárec című napilap úgy tudja, hogy a tervezett palesztin állam Ciszjordánia nagy részét és a Gázai övezetet foglalná magába.

A cikk szerint Ehud Olmert először a palesztin állam jellegéről és intézményeiről, valamint az izraeli-palesztin gazdasági kapcsolatok rendezéséről folytatna tárgyalásokat, mert ezekben a kérdésekben várhatóan könnyen megállapodnak a felek.

A miniszterelnök a tárgyalások végére hagyná a problémásabb egyeztetéseket, egyebek mellett a határokról és a két ország közötti közlekedésről vagy a menekültek helyzetének megoldásáról.

Az első körben születendő elvi megállapodást az elképzelés szerint Mahmúd Abbász, a mérsékelt Fatah szervezet vezetője beépíthetné választási programjába, Ehúd Olmert pedig az izraeli parlament elé terjesztené.