Aggódnak a nyugdíj miatt - mégsem takarékoskodnak

Infostart
2007. július 25. 14:47
A németek 50 százaléka úgy véli, hogy anyagi problémákkal fog küzdeni nyugdíjas korában. Ennek ellenére a munkavállalók alig egyharmada gondoskodik tartalékról - derült ki egy felmérésből.

Már a 14 és 29 év közti korosztály számára is világos, hogy a nyugdíj-rendszerrel baj van Németországban. A megkérdezett fiatalok több mint a fele vélekedett úgy, hogy anyagi nehézségekkel kell számolnia élete alkonyán.

A 30 és 39 év közöttieknek már a 70 százaléka valós veszélynek ítélte meg az öregkori elszegényedést. Noha a megkérdezettek elsöprő többsége aggasztónak nevezte a kilátásokat, és szükséges tartotta anyagi tartalék felhalmozását, ténylegesen a munkavállalói réteg alig egyharmada tesz is valamit annak biztosítására, hogy ne csak a nyugdíjából kelljen megélnie.

Többségük az állam által javasolt pótnyugdíjat említette a legbiztosabb eszköznek, míg a második helyre szorultak az életbiztosítások, amelyeknek a kifizetése általában egybeesik az aktív munkaviszony megszűnésével.

A felmérés készítői riasztónak nevezték a megkérdezettek egyötödétől kapott választ, hogy egyáltalán nem foglalkoznak azzal, mi fog velük történni nyugdíjas korukban - következésképpen megtakarításról sem gondoskodnak.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást