A húsmaffia ellepte Norvégiát

Infostart
2007. július 25. 09:44
Norvégiában újabban olyan magasak a húsárak, hogy valóságos feketepiaca alakult ki a terméknek. Szervezett bűnözők csempészik át a húst Svédországból.

Csirkemellekkel és sertésbordával teli kisteherautók járják az utakat Svédország és Norvégia között. A hatóságok idén már több mint 34 tonnát foglaltak le a jogszerűtlenül behozott áruból.

A szakértők szerint azonban csak a termékek töredékét sikerül elcsípni, nagy részük, mintegy 2000 tonna elkerüli az ellenőrök figyelmét.

A hatóságok az egészségügyi és higiéniai veszélyekre hívják fel a figyelmet, az ugyanis nem valószínű, hogy a csempészek betartanák a vonatkozó előírásokat.

Találkoztak már olyan esettel, amikor egy autóban, hűtetlenül szállították a húst a 30 fokos hőségben. Ilyen körülmények között pedig elszaporodhatnak a baktériumok, amely mérgezést okozhat a termék elfogyasztásakor.

Norvégiában a hús 82 százalékkal drágább, mint az európai uniós átlag. A termelők azt mondják: mivel országuk nem tagja az uniónak más támogatási rendszer vonatkozik rájuk, és más áron tudják előállítani termékeiket.