Berlin elismerte az egyik német túsz halálát

InfoRádió / MTI
2007. július 21. 20:24
A német külügyminiszter megerősítette, hogy a négy napja Afganisztánban elrabolt két német állampolgár közül az egyik még életben van, a másik meghalt a fogságban, de nem elrablói gyilkolták meg.

"Ellentmondó értesülések sora után és a válságstáb napi munkája végeztével a német kormány abból indul ki, hogy az egyik túsz halott. Minden arra utal ugyanakkor, hogy nem meggyilkolták, hanem az emberrablás megpróbáltatásai okozták halálát" - mondta Frank-Walter Steinmeier berlini sajtóértekezletén.

"Keserű tapasztalat, hogy saját cselekvési lehetőségeinknek megvannak a maga korlátai" - jegyezte meg.

Felháborodással szólt arról, hogy a túszok sorsát afganisztáni szélsőséges erők, mindenekelőtt a tálibok eszközként használták fel, utalva az iszlamisták egyik szóvivőjének délelőtti bejelentésére, miszerint mindkét túszt agyonlőtték.

A kormány nevében részvétét nyilvánította a halott építészmérnök családjának és barátainak. A sajtó úgy tudja, hogy a férfi előrehaladott cukorbetegségben szenvedett és az utána küldött életmentő gyógyszerek már későn jutottak el a túszok fogva tartásának helyére.

"Most azon van a sor, hogy megtegyünk mindent, ami emberileg lehetséges és felelősséggel vállalható, a másik túsz életének megmentéséért" - szögezte le.

Az információkat elemző, súlyozó és osztályozó válságcsoport dolgozik tovább, és az afgán hatóságok felajánlották együttműködésüket. Hozzátette, hogy külügyminiszterként szoros kapcsolatban áll Angela Merkel kancellárral az ügyben.