Orosz bombázókat fordítottak vissza a brit légtér előtt

Infostart
2007. július 18. 08:16
A brit Királyi Légierő két Tornádó típusú gépe Nagy-Britannia légtere előtt fordított vissza két orosz bombázót, melyek Murmanszkból indulva haladtak Skócia partjai felé. Az incidensbe a norvég légierő is bekapcsolódott.

Visszatért a hidegháború szelleme Nagy-Britannia és Oroszország kapcsolatába. Alig két nappal azután, hogy London kiutasított négy orosz diplomatát, szerdán kiderült, hogy egy orosz férfi meg akarta gyilkolni a Vlagyimir Putyin elnök harcos kritikusának számító, Nagy-Britanniában élő orosz milliárdost, Borisz Berezovszkijt.

Ebben a helyzetben a brit Királyi Légierő (RAF) "szokatlannak" minősítette, hogy a brit légtér előtt kellett visszafordítaniuk, két orosz, Tu95 típusú bombázót, melyek Murmanszkból felszállva Skócia partjai felé tartottak.

Orosz gépek rendszeresen járőröznek a norvég partok közelében, ugyanakkor a RAF "rendkívül szokatlannak" nevezte, hogy egészen Skóciáig eljussanak.

A Királyi Légierő két, Tornado típusú gépe egy Yorkshire-ben fekvő támaszpontról szállt fel, hogy visszafordulásra kényszerítse az orosz bombázókat, melyeket akkor már a norvég légierő két F16-os gépe is kísért.

Az incidensnek hivatalos források szerint nincs köze annak a diplomáciai feszültséghez, amely Alekszandr Litvinyenko, néhai orosz kém meggyilkolása miatt alakult ki London és Moszkva között.