Igaz kémtörténet II.: "valaki jön és megöl téged"

Infostart
2007. július 18. 13:15
Három héttel ezelőtt, Oroszországból figyelmeztették Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában élő milliárdost, hogy merényletet terveznek ellene. A brit titkosszolgálat Londonban a tervezett merénylet helyszínén le is tartóztatott egy férfit. Az esetet alig egy nappal azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Nagy-Britannia kiutasított négy orosz diplomatát.

A The Sun brit újság cikke szerint egy orosz férfi meg akarta gyilkolni Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában élő orosz milliárdost, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legkeményebb kritikusát.

A milliárdos a BBC brit közszolgálati médiumban elmondta: Oroszországból figyelmeztették a tervezett merényletre, még három héttel ezelőtt.

"Nem próbál majd elrejtőzni"

"Valaki, akit ismersz, Nagy-Britanniába utazik, megpróbál kapcsolatba lépni veled és amikor találkoztok, meggyilkol. Utána nem próbál majd elrejtőzni. Üzleti okokra hivatkozik majd. Kap 20 év börtönt, tíz év múlva kiszabadul, a családjának és neki is sok pénzt fizetnek" - ismertette az üzenetet Borisz Berezovszkij.

Közben az is kiderült, hogy a brit titkosszolgálatok a fenyegetés nyomán azt tanácsolták a milliárdos üzletembernek, hogy egy időre hagyja el a szigetországot.

Hivatalos források nem kommentálják az ügyet

A történetet nyilvánosságra hozó The Sun politikai szerkesztője azt mondja: egyelőre nem egyértelmű, mi történt azzal a férfival, akit a tervezett merénylet helyszínén a titkosszolgálatok lekapcsoltak.

"Az ügyet körülvevő biztonsági intézkedések a diplomáciai vonatkozások miatt olyan hihetetlenül szorosak, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, hova vitték a férfit, vádat emeltek-e ellene, egyáltalán, mi a helyzet" - mondta George Pascoe-Watson.

A brit rendőrség és biztonsági források sem kívánták kommentálni az ügyet. Oroszország nagy-britanniai nagykövete szintén a BBC-ben azt mondta: semmilyen bizonyíték nincs a történtekre. Jurij Fedotov kizártnak tartotta, hogy az orosz politikai vezetésnek köze lenne a történtekhez.

Borisz Berezovszkij a közelmúltban többször is élesen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rendszerét, valamint annak a véleményének is hangot adott, miszerint a vele közeli kapcsolatban lévő volt KGB-ügynök, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolása mögött is a moszkvai vezetés áll.

Fejbe akarták lőni

London egyik legelegánsabb negyedében, a Park Lane-en található az a Hilton Hotel, melyben a brit titkosszolgálat letartóztatott egy orosz férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meg akarta gyilkolni a 2000 óta Nagy-Britanniában élő, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusának számító Borisz Berezovszkijt.

Brit lapinformációk szerint a férfi - aki egy gyerekkel érkezett, így próbálván meg elterelni magáról a gyanút - fejbe akarta lőni az orosz milliárdost, de még időben elfogták. Mint kiderült, a férfi egy megbeszélésre invitálta Borisz Berezovszkijt a szállodába, ahol végezni akart vele. További részletek itt!