A britek engednek a Litvinyenko-ügyben

Infostart
2007. július 18. 15:30
A britek már kompromisszumos megoldásra is hajlanak az oroszokkal, a Litvinyenko-ügy kapcsán. Legalábbis erre utalt Gordon Brown miniszterelnök szóvivője szerdán. Eszerint London esetleg elfogadhatja, hogy a gyilkossággal vádolt Andrej Lugovojt egy harmadik országban állítsák bíróság elé. A britek a héten azért utasítottak ki négy orosz diplomatát, mert Moszkva - az orosz alkotmányra hivatkozva - nem akarja kiadni nekik Lugovojt.

Oroszország kemény ellenlépésekkel fenyegette meg a briteket az orosz diplomaták kiutasítása miatt, de a reakció még szerdán kora délután is váratott magára. Elemzők szerint az oroszok így akarták jelezni, hogy a londoni lépést túlzónak tartják, miközben ők, úgymond megfontoltan válaszolnak.

Az alkotmányra hivatkoztak

Moszkvát és az orosz közvéleményt feldühítette, hogy a brit külügyminiszter az orosz alkotmány megváltoztatását követelte, hogy így kiadható legyen Londonnak az Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolt Andrej Lugovoj.

Az oroszok haragját az is táplálja, hogy London 21 esetben tagadta meg a Moszkva által benyújtott kiadatási kérelmek teljesítését.

Gordon Brown brit miniszterelnökre közben a brit üzleti élet képviselői is erős nyomást gyakorolnak, akik félnek, hogy a diplomáciai vita miatt bajba kerülnek az orosz piacon több milliárd dollárt termelő vállalkozásaik.

London alkut kötne Moszkvával

Brown szóvivője most arra utalt, hogy London alkut köthet Moszkvával. Arra a kérdésre, hogy brit földön állítsák-e bíróság elé Andrej Lugovojt, így válaszolt: "nem ezt mondom, csak azt, hogy a bűncselekményt brit földön követték el, ezért egy brit bíróságnak kell tárgyalnia róla."

A brit, pontosabban a skót igazságszolgáltatásban már volt erre példa, amikor egy Hollandiában összeült skót bíróság ítélkezett a lockerbie-repülőgéprobbantás líbiai vádlottjai felett.

Az ötlet Berezovszkijtól származik

A harmadik országban tartott per ötlete részben Borisz Berezovszkij, Londonban élő orosz oligarchától származik. Berezovszkij a Putyin-kormányzat egyik leghangosabb bírálója, aki szerdán azt állította, hogy őt is meg akarták ölni, de a brit titkosszolgálat megakadályozta a támadást.

Mint mondta, a Scotland Yard javaslatára egy időre elhagyta a szigetországot. A Sun című négymilliós példányszámú bulvárlap szerint a bérgyilkos kisgyermekkel a társaságában próbált a közelébe férkőzni, hogy így játssza ki a biztonságiakat.

Az oroszországi privatizáció időszakában meggazdagodott Berezovszkij szavahihetőségét ugyanakkor más orosz ellenzékiek megkérdőjelezik. Garri Kaszparov például hazudozással vádolta annak kapcsán, hogy Berezovszkij azt mondta: Kaszparov pénzt kért tőle pártja támogatására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást