Spanyolország és Portugália! Egyesüljetek!

Infostart
2007. július 17. 07:55
Portugáliának és Spanyolországnak egyesülnie kell. Az álláspont nem egy kabaréban hangzott el, hanem a neves portugál író, José Saramago szájából.

A Nobel-díjas író Ibériának nevezné az új országot, amelyben saját hazája egy tartomány lenne. Ennek ellenére elképzelései szerint Portugália nem veszítené el az önállóságát.

José Saramago hangsúlyozta: hisz abban, hogy Portugália és Spanyolország a jövőben egyesülni fog. Országában továbbra is a portugál nyelvet használják majd.

Mint mondta, Spanyolország egy többnemzetiségű és soknyelvű ország, ahol Portugália olyan státuszt kaphatna, mint amilyennel jelenleg Katalónia vagy Galícia rendelkezik. Ezeknek a tartományoknak megvan a saját kultúrájuk - hangsúlyozta a 85 éves író.

José Saramago hozzátette: Portugália saját vezetőit és parlamentjét is megtarthatná, mint ahogy teszik ezt Spanyolország tartományai.

Arra a felvetésre, hogy Spanyolország jelenleg is küzd etnikai problémákkal, azt mondta: egyedült a baszkok akarnak elszakadni az országtól, de ő személy szerint erre sem lát esélyt.

José Saramago az első portugál nyelven író irodalmár, aki Nobel-díjat kapott. Később azonban Spanyolországba költözött és egy spanyol nőt vett feleségül.