Már kilenc halálos áldozata van a japán földrengésnek

InfoRádió / MTI
2007. július 17. 08:20
Japánban a legfrissebb adatok szerint kilenc halálos áldozatot követelt a hétfői, a Richter-skálán mért 6,8-as erősségű földrengés az ország északkeleti részén. Közben újabb radioaktív szivárgásra gyanakodnak a szakemberek a megsérült kasivazaki atomerőműben.

A térségben több mint 12 ezer embert helyeztek el menhelyeken, miután a szakemberek szerint nem zárható ki, hogy az utórengések folytatódnak, ráadásul nagyobb esőzések is várhatók, ami földcsuszamlásokat okozhat.

A mintegy százezer lakosú Kasivazakiban 35 ezer otthonban szünetel a gáz- és a vízszolgáltatás. Niigata kormányzóságban a friss összesítés szerint 342 ház összedőlt, 430 pedig megrongálódott.

A kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés; akkor 67 ember halt meg. A hétfői földrengések után Abe Sindzo kormányfő félbeszakította választási kampányát, és a térségbe utazott.

Hétfőn a földrengés miatt tűz ütött ki az egyik atomerőmű transzformátorházában, emiatt másfél liter, radioaktív anyaggal csekély mértékben szennyezett víz szivárgott a Japán-tengerbe.

Közben kedd reggel a Kyodo japán hírügynökség azt jelentette, hogy az atomerőműben újabb radioaktív szivárgást gyanítanak.

A hatóságok szerint az ország legnagyobb nukleáris létesítményében a hétfői földrengés következtében felborult több, egymásra rakott, alacsony radioaktivitású nukleáris hulladékot tartalmazó tartály, és némelyiknek nyitva volt a fedele.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a térségben egy héten belül újabb, a hétfokozatú japán szeizmikus skálán 5-ös és 6-os közötti erősségű utórengés várható.