Újabb erős földrengés Japánban

InfoRádió / MTI
2007. július 16. 20:03
Japánban ismét erős, a Richter-skálán mért 6,7-es erősségű földrengés rázta meg a partvidéket; újabb károkról egyelőre nem érkeztek hírek. Az egyik atomerőműből viszont másfél liter, radioaktív anyaggal szennyezett víz szivárgott a tengerbe.

A szigetország északnyugati részén reggel észleltek 6,8-es erősségű földmozgást, amely hét halálos áldozatot követelt, a sérültek száma meghaladja a 900-at. A tokiói magyar külképviselet nem tud magyar sérültről.

A japán hatóságok jelentése szerint a reggeli földmozgás miatt - amelyet egy 5,8-as fokozatú utórengés is követett - 780 ház összedőlt. Tűz ütött ki az egyik atomerőmű transzformátorházában, emiatt másfél liter, radioaktív anyaggal csekély mértékben szennyezett víz szivárgott a Japán-tengerbe.

A térségben 60 ezer háztartásban szünetel a víz- és az áramszolgáltatás, több útszakasz a földcsuszamlások miatt járhatatlan. Abe Sindzo kormányfő félbeszakította választási kampányát, és a térségbe utazott.

Niigata kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés. Akkor a természeti katasztrófában 67 ember halt meg, és több mint 4800 volt a sérültek száma.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a térségben egy héten belül újabb, a hétfokozatú japán szeizmikus skálán 5-ös és 6-os közötti erősségű utórengés várható, de számítani lehet földcsuszamlásokat okozó nagyobb esőzésre is.