London bekeményített a Litvinyenko-ügyben

InfoRádió / MTI
2007. július 16. 19:00
Négy orosz diplomatát utasít ki a brit kormány, válaszul arra, hogy Moszkva megtagadta a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadatását.

David Miliband brit külügyminiszter bejelentette azt is, hogy London felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese, aki hét éve dezertált a brit fővárosba, tavaly novemberben halt meg Londonban, miután hatalmas adag sugárzó polónium 210-es izotóp került a szervezetébe.

Nagy-Britannia egy másik volt orosz ügynök, Andrej Lugovoj ellen májusban emelt vádat, Moszkva azonban megtagadta Lugovoj kiadatását.

Az orosz illetékesek azt közölték: a férfit hazájában állítják bíróság elé.

Andrej Lugovoj alaptalannak tartja az ellene felhozott vádakat. Szerinte Alekszandr Litvinyenkót a brit titkosszolgálat vagy az orosz maffia mérgezhette meg.

A férfi korábban azt nyilatkozta: Litvinyenko nem volt ellensége, és Londonnak csupán bűnbakra volt szüksége a személyében.

A londoni döntésre válaszul orosz parlamenti képviselők sürgették, hogy Moszkva hasonló intézkedéseket hozzon. Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő hétfőn este erkölcstelennek nevezte London álláspontját, mely szerinte súlyos következményekkel jár az orosz-brit kapcsolatokra nézve.

Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár feleslegesnek tartja London döntését, mivel a történelmi tapasztalatok szerint az ilyen helyzetek nem vezetnek semmi jóra.

Mihail Gorbacsovhoz hasonlóan több politológus arra számít, hogy Oroszország szimmetrikus lépésekkel torolja meg a brit kormány döntését.