Ötpercenként kap állampolgárságot egy-egy bevándorló

Infostart
2007. július 12. 10:03
Egymilliónál több bevándorló kapott brit állampolgárságot az elmúlt évtizedben - vagyis átlagosan ötpercenként gyarapodik külföldivel a szigetország lakóinak száma, derült ki a nyilvánosságra hozott hivatalos statisztikákból.

A kormányzati statisztika szerint a brit állampolgársági kérelmek száma ráadásul folyamatosan nő: 2006-ban 154 ezren nyújtottak be ilyen dokumentumot - négyszer annyian, mint 1996-ban, a konzervatívok utolsó teljes kormányzati évében.

A toryk sürgetik is a munkáspárti kormányzatot, hogy szigorúbb feltételekhez kösse az állampolgárság megadását. "Brit állampolgárnak lenni érdem legyen, ne jog" - követelik.

Az érvényben lévő törvények szerint még a kemény bűnözőknek - gyilkosoknak és szexuális erőszakot elkövetőknek - is meg kell adni az állampolgárságot, ha letöltötték az előírt várakozási időt. A munkáspárti hatalom alatt kapott brit állampolgárságot többek között a július 7-dikei, londoni merényletkísérlet értelmi szerzője, Muktar Said Ibrahim is, akit korábban többször elítéltek.