Ötven éve nem volt ilyen meleg az Adria

Infostart
2007. július 10. 09:18
Veszélyesen felmelegedett a tenger vize az Adria déli részén: a Kotori-öbölben hétfőn 33 fokot mértek, amire nem volt példa az elmúlt fél évszázadban. A tengervíz élővilágának egy része is veszélybe került.

Aki ki akarja próbálni, hogy milyen lehet 33 fokos tengerben fürödni, annak nem kell mást tennie, mint elutaznia Montenegróba. A hétfői mérések szerint ugyanis a Kotori-öbölben 33 fokos volt a tenger.

A szakértők a hőmérsékletet veszélyesnek minősítették a környezet szempontjából. A kagylótenyésztő telepeken például 2-3 méterrel mélyebbre kellett ereszteni a kagylókat, a szardellák pedig más halfajtákkal együtt eltávolodtak a parttól és mélyebbre költöztek, a halászok nem kis bosszúságára.

A hőmérsékletet sokan komoly figyelmeztetésnek tartják. A 35 fokos vízhőmérséklet ugyanis már természeti katasztrófaként értékelhető, amely számos hal- és növényfaj pusztulását okozhatja.

A napokban Horvátország egyes öbleiben is 31 fokos vízhőmérsékletet mértek. A meleg víz azonban egyelőre csak a halakat riasztja el, a fürdőzők és a turisták inkább a magas áraktól félnek.

A Balaton is volt már ilyen meleg

A Magyar Tudományos Akadémia Hidrológiai Kutatóintézetének munkatársai már a Balatonban is mértek 35 fokos vízhőmérsékletet, de Vörös Lajos osztályvezető szerint mindez csak elszigetelt jelenség és nincs összefüggésben a globális felmelegedéssel. A tó vizet jelenleg 23 fokos.

Szerinte ez különböző időjárási viszonyok együtthatása miatt alakult így, és egyáltalán nem biztos, hogy az elkövetkezendő években is előfordul.

Mint mondta, a turistákra mindennek semmilyen hatása nincs, legfeljebb az élővilágra hagyhatnak nyomot. A tengeri növények és állatok azonban tág tűrésűek.

Hozzátette: azt nem lehet előre jelezni, hogy mi történik, a éveken keresztül a jelenlegihez hasonló szintre emelkedik a tenger hőmérséklete.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vörös Lajos (Orosz Andrea interjúja)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást