Megbénult a német vasúti közlekedés

InfoRádió / MTI
2007. július 10. 09:37
Németországban újabb figyelmezető sztrájkot kezdett több ezer mozdonyvezető, béremelési követelésének teljesítéséért. A 11 óráig tartó megmozdulás valamennyi tartományban és nagyvárosban megbénította a vasúti forgalmat és akadályozza az áruszállítást.

A mozdonyvezetők szakszervezeti szövetsége annak ellenére hirdette meg a sztrájkot, hogy annak jogosságáról még nem határozott a mainzi bíróság.

A mintegy 30 ezer embert képviselő szakszervezet különmegállapodásra törekszik a német vasúttársasággal, amely a hétvégén elutasította a mozdonyvezetők 31 százalékos béremelési követelésének teljesítését.

A vasúttársaság további 135 ezer alkalmazottjának érdekvédelmi képviselete hétfőn megegyezett a munkaadókkal 4 és fél százalékos béremelésben és egyszeri 600 euró kifizetésében. Õk kezdetben 7 százalékos béremelés követeltek.

A német vasutasok a múlt hét elején döntöttek a figyelmeztető sztrájkok szervezéséről. A több mint 6 ezer mozdonyvezető érdekvédelmi képviselője csupán egyetlen tartományban, Észak-Rajna Vesztfáliában tett eleget a bíróság döntésének. A vasúttársaság elnöke kijelentette, hogy a sztrájk komolyan veszélyezteti a péntekre tervezett tárgyalás sikerét a munkaadók és a mozdonyvezetők szakszervezete között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást