Már nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere

Infostart
2007. július 5. 04:07
Immár nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere - állítja a mexikói média. Az előkelő megnevezést egy libanoni származású mexikói üzletember hódította el, aki egy üzleti portál szerint több milliárd dollárral vagyonosabb a Microsoft alapítójánál.

Bill Gatest gyűlölik és szeretik. Irigylik befolyásáért, átkozzák az általa a világ legtöbb számítógépén futó Windows operációs rendszer miatt, de vannak, akik elismerik emberbaráti ténykedését - a milliárdos ugyanis vagyona nagy részét az AIDS elleni harcra áldozta.

Bill Gates most valamennyire megnyugodhat, mivel úgy tűnik, levették a válláról a világ leggazdagabb emberét terhelő felelősséget.

Milliárdokkal vezet

Az amerikai Forbes magazin áprilisban második helyen említette a mexikói telecom cézárt, Carlos Slim Helut.

A mexikói Sentido Comun üzleti weboldal szerint azonban Slim kilenc milliárd dollárral megelőzte Gatest és most már a világ leggazdagabb embere. Mindezt annak köszönheti, hogy az év második negyedévében cége, az America Movil részvényei több mint 25 százalékot drágultak.

Slim a távközlés mellett egy pénzügyi és ipari csoportba, üzletláncokba, kávézókba és éttermekbe fektette tőkéjét.A 67 éves, libanoni származású mágnás Gates-szel szemben még mindig aktív. Ingatlanbefektetésekkel kezdte, és mire mérnökként lediplomázott már két cégben volt részvényes. A nyolcvanas évek latin-amerikai pénzügyi válsága idején egy tönk szélén álló cégeket vett meg és állított talpra.

Legügyesebb üzleti lépésének a kilencvenes években, az átalakítás előtt álló Telemex távközlési cégbe való befektetését tartják.

Slim jó üzleti érzéke másban is megmutatkozott. 9 éve megvette az Apple cég részvényeinek 3 százalékát. Nem sokkal később megjelent a mára ikonikussá vált első iMac, a részvények értéke pedig egy év alatt hatszorosára nőtt.

Mindketten jótékonykodnak

Slimről ugyanakkor úgy tartják, hogy nem kérkedik a vagyonával, és Bill Gateshez hasonlóan sok időt tölt jótékonykodással - annál is inkább, mert honfitársai fele a hivatalos szegénységi küszöb alatt él.

A milliárdos egyik kulcsfigurája a Latin-Amerikában folyó, szegénységellenes kampánynak, amelyben partnere például Bill Clinton volt amerikai elnök.

Bírálói szerint ugyanakkor többet is tehetne, ő azonban azt mondja: nem az adakozás a legjobb módja a szegénység legyőzésének, hanem az oktatásba, egészségügybe és munkahelyteremtésbe befektetett pénzek.