Orbán: Míg mások hezitálnak, a magyarok lépnek

InfoRádió / MTI
2007. június 30. 12:40
A magyar nép szabadságszerető nép, a szabadságharcosok népe, elég 1956-ra gondolni - hangsúlyozta Orbán Viktor Lipcsében a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén.

A Fidesz elnöke - egyetlen külföldi vendégként - Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével, Helmut Kohl korábbi német kancellárral, valamint Bernhard Vogellel, Türingia tartomány volt miniszterelnökével, az alapítvány elnökével együtt vett részt azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet a Lipcsében zajló európai ifjúsági kongresszus keretében tartottak.

A német konzervatív alapítvány rendezvényének középpontjában az európai egység, illetve a német egység kérdésköre áll.

"A magyarok gyakran teszik meg az első lépést, miközben mások hezitálnak, ezért is nyitottuk meg mi a határt először, átvágva a vasfüggönyt" - jelentette ki Orbán Viktor.

A politikus utalt arra, hogy a szabadság és a szeretet egymástól elválaszthatatlan, a magyarok számára a szabadság, a másik ember szeretete, a család szeretete és a nemzeti közösség szeretete összetartozó gondolatok.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Európa az elmúlt hatvan évben két nagy újjászületésen ment keresztül.

Az első akkor volt, amikor létrehozták az Európai Uniót, és ez az újjászületés vezetett el a béke Európájához. A második újjászületés 1990-től számítható, amikor létrejött a német egység, keleten összeomlott a kommunizmus, és megteremtődött az egység Európája.

Most pedig - fogalmazott Orbán Viktor - egy új korszak határaihoz érkeztünk, Európa ismét változáson megy keresztül.

A Fidesz elnöke szerint ez a változás egy harmadik újjászületést jelent majd, amelynek középpontjában az erő, illetve az életerő áll, és megteremti az erős Európát. Azt az Európát, amely a globális versenyben is képes lesz megállni a helyét.