Vádalkuja értelmében lemondott az izraeli államfő

InfoRádió / MTI
2007. június 29. 19:02
Hivatalosan is benyújtotta lemondását Móse Kacav izraeli elnök, akit nemi erőszakkal gyanúsítottak, és az ügyben vádalkut kötött, hogy elkerülje a börtönbüntetést.

Botránya miatt az elnököt január végén ideiglenesen felfüggesztették hivatalából, és az ellene indult vizsgálat idejére szabadságra küldték. Utódjául a knesszet két hete a 83 éves veterán politikus Simon Pereszt választotta meg, aki július közepén veszi át az izraeli államfő nagyrészt ceremoniális posztját.

A távozó elnök Dalia Iciknek, a parlament elnökének, ügyvezető államfőnek írt levelében azt hangoztatta, hogy hivatalának lejárta előtt két héttel szeretne véget vetni mandátumának, és ezért kéri, hogy fogadják el lemondását. Mandátuma július 13-án járt volna le.

A csütörtökön közzétett, vádalkuval kötött megállapodásban Kacav elismerte bűnösségét szexuális zaklatás és szeméremsértés elkövetésében, és vállalta, hogy kártérítést fizet a felpereseknek. Cserébe viszont elkerüli a nemi erőszak miatti vádemelést, illetve az esetleges börtönbüntetést.