Megölték az elrabolt politikusokat

Infostart
2007. június 29. 20:50
Tizenegy tartományi parlamenti képviselőt gyilkoltak meg hidegvérrel a baloldali gerillák - állítja a kolumbiai elnök. A latin-amerikai országban a különböző fegyveres csoportok háromezer embert tartanak fogságban, köztük külföldieket is.

Öt éve rabolták el, most megölték a politikusokat - fogvatartóik, a kolumbiai FARC baloldali gerillamozgalom szerint a kormányerők támadása során kirobbant lövöldözésben, a kormány viszont állítja: semmiféle mentőakció nem volt, a gerillák hidegvérrel kivégezték őket.

2002-ben a Valle de Cauca régió tizenkét képviselőjének elrablását a FARC még videóra is vette - a gerillák katonaruhába öltözve érkeztek és vitték el a politikusokat - a felvételeket a mostani, meg nem erősített hírek után többször lejátszották a kolumbiai tévéadók, a rádiókat pedig elöntötték a családtagokkal együttérző hallgatók hívásai.

A kolumbiai kormánnyal négy évtizede hadban álló gerillák 60 ismert személyiséget tartanak fogva, köztük a francia-kolumbiai kettős állampolgárságú egykori elnökjelöltet, Ingrid Betancourt-t és három amerikait is.

Az elnök apját is megölték

A jobbára szegény parasztokból álló marxista ihletésű gerillamozgalom a nemzeti javak egyenlőbb elosztását követeli, az emberrablásokkal pedig azt akarja elérni, hogy szabadon engedjék fogságba vetett tagjait.

Alvaro Uribe köztársasági elnök apját szintén a FARC emberei ölték meg, de mindez nem jelenti azt, hogy honfitársai az ő pártját fognák a kialakult helyzetben. Az elraboltak családtagjai egyaránt okolják a gerillákat és a kormányt is, amiért az úgymond nem folytatott komoly tárgyalásokat a fogolycseréről.

Alvaro Uribe ugyan felajánlotta, hogy szabadon engedik a FARC egyik magas rangú vezetőjét és 150 követőjét, a csoport azonban az összes fogvatartott szabadlábra helyezését követelte. A FARC egy e-mailben együttérzését fejezte ki a családtagoknak, és azt állította, hogy nem akarta bántani a túszokat.

Négy évvel korábban egy mentőakció során, amikor a gerillák meghallották a közeledő helikopterek hangját, megöltek 10 túszt, köztük a volt védelmi minisztert és egy kormányzót.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást