Ötvenmillióval nőhet a klímamenekültek száma

Infostart
2007. június 28. 07:19
Emberek tízmilliói kényszerülhetnek otthonuk elhagyására a terület elsivatagodása miatt. Az ENSZ jelentése szerint elsősorban Fekete-Afrikát és Közép-Ázsiát fenyegeti a veszély.

Az ENSZ által kiadott tanulmány szerint a klímaváltozás legfenyegetőbb veszélyévé a sivatagok terjedése vált. Ha a döntéshozók semmit nem tesznek a globális felmelegedés ellen, akár ötven millió ember kényszerülhet emiatt otthona elhagyására a következő tíz évben.

Az átfogó tanulmány készítésében 25 ország 200 szakértője vett részt.

A globális felmelegedés hatásait fokozza a termőföldek túlzott hasznosítása és a túlzott öntözés is, állítják a szakértők. A sivatagok terjedését már azzal lehetne lassítani, ha új földművelési módszereket vezetnének be; például, ha a szárazabb vidékeken támogatnák a kormányok az erdősítés.

Természetesen ez a módszer sem mindenható. Ezzel kapcsolatban Zafar Adeel, a tanulmány egyik szerzője Kína példáját hozta fel. Az országban komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy erdősítéssel lassítsák a sivatagok terjedését, de néhány esetben a fatelepítés sem megy öntözés nélkül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A politikai stabilitást fenyegeti az elsivatagodás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást