A piti bűnözőknek kedvez az utolsó Blair-törvény

Infostart
2007. június 28. 05:46
A börtönök túlzsúfoltságán enyhíthet a szerdán leköszönt Tony Blair brit miniszterelnök hivatali idejében elfogadott utolsó törvény. Érdekesség, hogy a jogszabály megtiltja a prostituált szó használatát a hivatalok számára.

A Blair-kormány hivatali idejének végére az egyik legnagyobb problémává a fegyintézetek túlzsúfoltsága vált.

Ennek enyhítése érdekében a nemrég elfogadott törvény megtiltja a bíróságoknak, hogy felfüggesztett börtönbüntetéseket szabjanak ki kisebb súlyú bűncselekményekért. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha az elkövetőt ismét elkapják, akkor még enyhébb kihágás esetén is börtönben landol.

A kisebb bűncselekményért elítélt, és korábban szabadlábra helyezett bűnözőket ezentúl maximum 28 napra viszik vissza a fegyintézetbe, ha ismét rossz útra térnek. Jelenleg ebben az esetben le kell ülniük hátralévő - akár években mérhető - büntetésüket.

Mindössze néhány napja került nyilvánosságra, hogy 25 ezernél is több tolvajt, betörőt és drogdílert engednek el, szintén a börtönök zsúfoltságának enyhítése céljából.

Az utolsó Blair-törvény egyik érdekessége, hogy száműzi az angol jogból a prostituált szót, helyette a személy megnevezést kell alkalmazni.

A szexuális szolgáltatásokat nyújtók helyzetét a gyakorlatban is jelentősen megkönnyíti a jogszabály, ezentúl már csak akkor számíthatnak a bájaikat kínálók büntetésre, ha "folyamatosan" tevékenykednek, három hónapon belül kétszer buknak le.

Első körben tanácsadásra és rehabilitációra kell járniuk, és csak ezután fenyeget pénzbüntetés vagy 72 órás elzárás.