A milliárdos kém rejtélyes halála

Infostart
2007. június 28. 10:23
Londonban halva találtak Ashraf Marwan egyiptomi milliárdost. A férfi korábban igencsak féltette az életét, miután kiderült róla, hogy kémkedett az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak. A férfi halálának körülményei a rendőrség szerint meglehetősen gyanúsak.

Ashraf Marwan, az egykori egyiptomi elnök, Gamal Abdel Nasszer vejének halálát a rendőrség nem egy egyszerű halálesetként kezeli. A Chelsea futballcsapat egykori részvényese ugyanis a barátai szerint három éve retteg, amióta a sajtó megszellőztette, hogy 1973-ban, a jom kipuri háború alatt az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett.

London arab lakossága körében azonnal elterjedtek a halálának körülményeiről szóló pletykák. A halálhírére minden bizonnyal különös figyelmet fordítanak a brit főváros leggazdagabbjai, valamint a közel-kelet lakossága.

Ha kiderül, hogy meggyilkolták, akkor az ügyet minden bizonnyal úgy kezelik majd, mint a Litvinyenko-gyilkosságot.

Kettős ügynök volt?

A 63 éves férfiról máig sokan azt hiszik, hogy kettős ügynök volt. A férfi azonban tagadta, hogy valaha is dolgozott volna titkosszolgálatoknak.

Az egyiptomi születésű Ashraf Marwan a '60-as években vette el Nasszer lányát. Két fiuk van. Számos pletyka él arról, hogy vagyonát mivel alapozta meg, sokak szerint fegyverkereskedelemmel. A férfinak a világ számos pontján van háza, ennek ellenére úgy döntött, hogy Londonban telepedik le.

Ashraf Marwan jó kapcsolatot ápolt a Chelsea egykori vezetőjével, Ken Bates-szel, és sokak szerint baráti viszonyt ápol a szintén egyiptomi származású milliárdossal, Mohames Al Fayeddel, a Harrod's áruház tulajdonosával.