Hírünk a világban: "Megeszik a hattyúkat!"

Infostart
2007. június 27. 07:20
Az EU-bővítéssel megugrott a zseblopások száma Nagy-Britanniában - írja a konzervatív brit sajtó. A tudósítások hangneme ugyanakkor arra is utal, hogy az úgynevezett "kelet-európaiak" nem szívesen látott jövevények - legalábbis egyes sajtóorgánumok számára.

"73 éves nyugdíjasra támadt egy bolgár" - szól a londoni délutáni lap, az Evening Standard egyik címe. Egy ritka példa arra, hogy megemlítik az elkövető nemzetiségét, merthogy általában a Lajtán túlról érkezetteket "kelet-európai bevándorlóknak" nevezik.

A lengyelek, csehek, magyarok és mások érkezése nyomán olcsóbb lett a lakásfelújítás, a gyermekmegőrzés és a bolti személyzet. A brit bulvársajtó számára azonban ők nem Nagy-Britanniában legálisan munkát vállaló EU-s polgárok, és a leggyakrabban akkor írnak róluk, ha valami baj van.

A kelet-európai rém elleni keresztes hadjárat élharcosa, a Daily Mail egy eheti címe szerint például az említett bevándorlók érkezése nyomán megugrott a zseblopások száma.

A multikulturális Nagy-Britanniában a politikai korrektség jóval előbbre jár, mint Európa keleti felében. Egy csoportra azonban úgy tűnik nem vonatkoznak a világszerte etalonként emlegetett brit sajtóetikai szabályok, például az, hogy kerülendő az általánosítás.

A fenyegető keleti régióból érkezetteknek rótták fel például az elmúlt években, hogy egy londoni csatornáról ellopták a hattyúkat, hogy azokat megegyék.

Kelet-Európai bűnbandák internetes támadásokkal fenyegetik a brit vállalkozásokat és védelmi pénzeket csalnak így ki - szólt egy másik cím. Kelet-Európában borzalmasan bánnak a haszonjószággal - mondta a tévében nemrég egy ismert kolumnista.

A korábban említett Daily Mail egy tavalyi szalagcíme pedig versenyre kelhet a magyar írott sajtó politikai csúsztatásaival.

E szerint a Nagy-Britanniai bűncselekmények tíz százalékát kelet-európaiak követik el. Egy sorral lejjebb kiderül: az ország egyes részein felelősek a bűnözésért a keletiek.

A cikk közepén pedig azt látni, hogy egyetlen londoni rendőrőrs statisztikájában fordult elő a bizonyos tíz százalék.

A hangulatkeltés nyomán a brit lakosság egy része azt hiszi, hogy az új EU-polgárok ha nem bűnözni, akkor élősködni mennek a szigetországba.

"Ha én román lennék, biztos idejönnék, mert itt nagyon jó dolgom lenne" - mondta pár hete egy tévéinterjúban egy nyugdíjas. Másokhoz hasonlóan ő sem tudja, hogy a keletiek csak dolgozhatnak, és nem jogosultak szociális ellátásra Nagy-Britanniában.