Halálos kánikula Dél-Európában

InfoRádió / MTI
2007. június 27. 19:47
Törökországban újabb két áldozatot követelt a rendkívüli meleg, míg Görögországban tizenkét erdőtűzhöz kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Törökországban újabb két halálos áldozata van a hőségnek. Egy 57 éves mezőgazdasági termelőnek megállt a szíve a délnyugati Burdur tartományban. Egy másik, 41 éves személyt Sinop tartományban ért a halál, amikor egy öntözőcsatornánál dolgozott.

Isztambulban 43,1 Celsius-fokot mértek, ez a török meteorológiai szolgálat 1929-es megalakulása óta regisztrált legmagasabb érték. Számos török tartományban 2-3 nap rendkívüli szabadságot adtak a mozgássérült tisztviselőknek, valamint a várandós nőknek.

Közben Görögországban egyre több az erdőtűz; csak ma 12 helyszínre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. A görög tűzoltók országszerte 14 repülőgéppel és nyolc helikopterrel szálltak szembe a tűzzel. Munkájukat a rendkívül heves szél is nehezítette.

A rendkívül heves széllökések miatt a hatóságok vörös színű riadót rendeltek Attika tartományban, a Peloponnészoson, valamint az észak-görögországi Halkidiki-félszigeten.

Görögországban egy hete tombol a kánikula, eddig hat ember vesztette életét a hőségben.