A legszebb és legelegánsabb megoldás: tengeren lebegő szélerőművek

Infostart
2007. június 27. 21:43
Vízben lebegő szélerőműveket telepít a nyílt tengerre két energiaipari vállalat. A prototípus kétszáz méter mélységű vízben áll egy norvégiai sziget mellett az Északi-tengeren. Kifejlesztése több mint hatmilliárd forintba került, és ezer háztartást képes ellátni energiával.

A világ első, a nyílt tengeren bójaként lebegő szélerőmű-parkját telepíti az Északi-tengerre a német Siemens és a norvég Norsk Hydro cég.

Vízbe telepített szélerőművek jelenleg is üzemelnek, ám csak a part menti, sekély területeken, mivel így megoldható, hogy a tengerfenékre rögzítsék. A két cég által tervezett beruházással a látóhatáron túlra tudnák helyezni az erőműveket, így nem rontanák a tengerek látképét, amit sokan kifogásolnak.

A Hydro nevet kapó szélerőműből a prototípust mutatták be, amely kétszáz méteres vízben lebeg egy norvégiai sziget közelében, de a fejlesztők azt remélik, hogy idővel hétszáz méter mélységű vízbe is kihelyezhetnek erőműveket.

Az erőmű három kábellel van a tengerfenékhez rögzítve, hogy stabilan álljon, 80 méterrel lóg ki a tengerből, míg a rotor lapátjai 60 méter hosszúságúak. A prototípus kifejlesztése 200 millió norvég koronába (6,3 milliárd forintba) került.

Erőmű-park az Északi-tengeren

A két cég két éven belül kívánja kiépíteni az erőmű-parkot az Északi-tengeren.

A Siemens szélenergiai osztályának technikai igazgatója, Henrik Stiesdal kiemelte: a kifejlesztett megoldás a legelegánsabb és a legegyszerűbb, amelyet eddig láttak.

"Vonzó feladat a szélerőműveket a tengere helyezni. Rengeteg energiát állíthatunk elő, és a látóhatáron túl vannak az erőművek" - mondta a Norsk Hydro energiaipari részlegének vezetője, Alexandra Bech Gjoerv.

A nyílt tengerre telepített szélerőmű-parkok akár a szárazföldi fogyasztókat, akár tengeri olaj- és gázkitermelő platformokat is elláthatják energiával. A bemutatott prototípus öt megawatt áramot képes termelni, ezzel legalább ezer háztartás fogyasztását biztosítva.

A szélerőművek a megújuló energia felhasználásának egyik legjelentősebb elemei, ugyanakkor több országban heves ellenállást váltott ki a parkok telepítése, mivel sokan úgy vélik, rontják a látképet és nagy zajjal járnak.