Jövőre már jobb minőségű lesz a Rába vize

InfoRádió / MTI
2007. június 26. 13:29
Az osztrák környezetvédelmi miniszter szerint jövőre már érzékelhető lesz a Rába vízminőségének javulása. Josef Pröll erről a Győr-Moson-Sopron megyei Sarródon beszélt, ahol közös cselekvési tervet írt alá magyar kollégájával.

Az osztrák környezetvédelmi miniszter azt mondta: Ausztriában szeptemberig szigorítják a környezetvédelmi határértékekre vonatkozó szabályozást, a szennyezést okozó burgenlandi és stájerországi bőrgyárak pedig már készítik terveiket a habképződést megszüntető, úgynevezett harmadik fokozatú szűrő beépítésére.

Josef Pröll hozzátette: legkésőbb 2009-re leállítják a fürstenfeldi geotermikus erőművet, így jelentősen csökken a Rába és a Lapincs folyó sóterhelése.

Vannak még viták

Rendkívül fontosnak nevezte a megállapodást a magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Fodor Gábor elmondta: az osztrák fél vállalta, hogy anyagi segítséget nyújt majd a Rába vizének megtisztításához.

Emellett folyamatosan figyelik majd a folyó vizének minőségét, Ausztriában pedig már most büntetőeljárások indultak a szennyezés miatt - fűzte hozzá a miniszter.

Fodor Gábor köszönetét fejezte ki a határozott fellépésért Sólyom László államfőnek, Szili Katalin házelnöknek, valamint a parlamenti pártoknak és a civil szervezeteknek.

A szabad demokrata politikus közölte: vannak még vitás kérdések Magyarország és Ausztria között, ilyen például a szentgotthárdi égetőmű ügye. Fodor Gábor kijelentette: osztrák kollégája kész arra, hogy a tervezés első fázisától kezdve a magyarokat bevonja az előkészítési folyamatba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fodor Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást