Barroso a klímaváltozásról: "A helyzet nagyon drámai"

Infostart
2007. június 26. 13:18
A klímaváltozás a legfontosabb téma az Európai Unióban - jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután Grönlandra utazott a dán és a helyi miniszterelnök meghívására.

José Manuel Barrosót a grönlandi kormányfő, Hans Enoksen és a dán miniszterelnök Anders Fogh Rasmussen meghívására utazott a 81 százalékban jég borította szigetre, hogy felmérje a világörökség részéhez tartozó Jakobshavn-gleccsert.

A világ legnagyobb szigetének híres és különleges gleccsere ugyanis gyorsan olvad, és a tudósok becslése szerint az Ilulissat jégfjordon élő vadászoknak és halászoknak a korábbi nyolc hónap helyett egy évben mindössze négy-öt hónap áll rendelkezésükre, hogy élelmet szerezzenek.

"Többet kell tennünk, mivel a helyzet nagyon drámai. Kétségtelenül Grönland az egyik terület a Földön, ahol a klímaváltozás leginkább érezteti hatását" - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Barroso látogatás után kiemelte: teljesen más élőben tapasztalni, hogy mit okoz a globális felmelegedés. Brüsszelbe visszatérve folytatja a harcot a klímaváltozás ellen és még ambiciózusabb lépéseket tesz az ügyben - tette hozzá.