Brownt ma választották meg, de máris felhozta a Munkáspártot

InfoRádió / MTI
2007. június 24. 16:33
Máris népszerűbb a konzervatív ellenzéknél a kormányzó brit Munkáspárt, amelynek vezére vasárnaptól hivatalosan is Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter. Vasárnapi brit lapértesülés szerint Brown - további népszerűségnövelő intézkedésként - ismét engedélyezni fogja a parlamenti előtti tüntetéseket, miután szerdán átveszi a kormányfői posztot is a távozó Tony Blairtől.

A The Observer, a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap megbízásából készült júniusi felmérés szerint az 1997 óta hatalmon lévő Munkáspártra jelenleg a választók 39 százaléka voksolna; ez négypontos javulás a múlt havi eredményhez képest. A Konzervatív Párt szavazótábora 1 százalékponttal 36 százalékra apadt.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég kimutatása szerint úgy tűnik, hogy a vezető brit baloldali párt népszerűsége a liberális demokraták kárára növekszik: a Liberális Demokrata Párt, a harmadik legnagyobb brit parlamenti erő támogatottsága egy hónap alatt 18 százalékról 15 százalékra csökkent.

Nyolc hónap után az élen

A Labour nyolc hónap óta most vezet először a toryk előtt a népszerűségi listákon.

A The Observerben közölt felmérés kimutatta azt is, hogy Brown jelenleg a választók 40 százaléka szerint alkalmasabb a miniszterelnöki tisztség ellátására, mint a tory vezér, David Cameron, akit csak 22 százaléknyian tartanának jobb kormányfőnek Gordon Brownnál.

Tony Blair jelenlegi kormányfő szerdán nyújtja be hivatalosan lemondását II. Erzsébet királynőnek, aki ugyanaznap kinevezi Brownt Nagy-Britannia új miniszterelnökének.

Blair a Munkáspárt vezéri tisztségéről már a múlt hónapban leköszönt.

Nem volt ellenfél 

Gordon Brownt hivatalosan a Munkáspárt rendkívüli vasárnapi kongresszusa iktatta be a pártvezéri tisztségbe, amely a brit politikai gyakorlatban együtt jár a miniszterelnöki poszttal.

Helyettese Harriet Harman lett. Az 56 éves igazságügyi miniszter John Prescottot váltja a poszton.

Tüntetni is lehet

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint Brown egyik első intézkedése lesz miniszterelnökként, hogy ismét lehetővé teszi háborúellenes tüntetések megtartását a parlamenttel szemközti téren.

A Blair-kormány két éve fogadtatta el azt a jogszabályt, amely korlátozza a tüntetési jogot a Parliament Square-en.

A The Sunday Times ugyanakkor egy olyan belső leiratot is látott, amely szerint a parlament előtti tüntetések újbóli engedélyezését fokozott biztonsági intézkedések kísérnék.

A tervezet szerint kerítéseket, cölöpöket, mellvédeket emelnének a törvényhozás épülete előtti tér köré, és hasonló módon erősítenék meg a közeli kormányépületek védelmét is.