Új szafaricélpont vadászoknak: krokodilok

Infostart
2007. június 21. 19:40
Ausztráliában ismét felvetődött az a terv, hogy engedélyezzék limitált számú krokodil kilövését a fizetős vadászoknak. A szafarikból befolyó pénzt az őslakos támogatására fordítanák.

A tervet, amelyet az Északi Terület kormánya dolgozott ki, 2005-ben elutasította a szövetségi kabinet. Az elképzelés szerint a vadászok évente 25 hüllőt lőhetnének ki, a bevételből pedig az elszegényedett helyi földtulajdonosokat segítenék.

A korábbi szövetségi környezetvédelmi miniszter, Ian Campbell úgy ítélte meg, hogy a szafarik engedélyezése rossz üzenet lenne a világ számára, ezért nem támogatta a javaslat elfogadását.

A tervet továbbra is szorgalmazó Északi Terület környezetvédelmi minisztere azt mondta, hogy személyesen járt közben jelenlegi szövetségi kollégájánál.

Marion Scrymgour azt mondta: a szövetségi kormány álláspontjának felülvizsgálatára kérte Malcolm Turnbullt, emlékeztetve arra, hogy a befolyó pénzt az őslakosok kapnák.

Malcolm Turnbull azt válaszolta, hogy nyilvános konzultációkat folytat majd az ügyben, mielőtt meghozza végleges döntését - közölte.

A környezetvédelmi miniszter megismételte álláspontját, hogy a vadászatból befolyó pénz növelheti a bennszülött földtulajdonosok és állattartók lehetőségeit.

Scrymgour egyben kritizálta a szövetségi kormány előző tárcavezetőjét, aki szerinte csak a területen kívüli érdekcsoportokkal tárgyalt, a helyi közösségeket azonban nem kereste fel.