Sokkoló koalíciós ajánlat az ellenzéknek

Infostart
2007. június 21. 16:44
Az egész brit politikai életet sokkolta az az ajánlat, melyet a leendő miniszterelnök, Gordon Brown tett az ellenzéki Liberáldemokrata Párt volt vezetőjének. Tony Blair utódja ugyanis miniszteri posztot ajánlott Lord Ashdownnak, ami gyakorlatilag példátlan lépés a brit politikában.

Még szerdán miniszteri posztot ajánlott a brit ellenzék egyik emblematikus alakjának Gordon Brown leendő miniszterelnök. Tony Blair utódja az északír-ügyi tárcát ajánlotta fel Paddy Ashdownnak, 2005-ig a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja volt.

A modern brit politikában gyakorlatilag példa nélküli felajánlást maga az érintett, a Liberáldemokrata Párt egykori vezetője hozta nyilvánosságra a BBC brit közszolgálati televízióban.

A lépés azért is sokkolta a brit belpolitikai életet, mert a liberálisok a tíz éve hatalmon lévő baloldali brit Munkáspárt kemény kritikusának számítanak, így erőteljesen ellenzik például az iraki katonai beavatkozást.

"A piszkos kezek politikája"

A Liberáldemokrata Párt vezetői rögtön vissza is utasították a koalíciós ajánlatként is értelmezhető lépést és "a piszkos kezek politikájával" vádolták meg Gordon Brownt.

A liberálisok vezetőihez közeli források azzal vádolják a leendő kormányfőt, hogy "megpróbálja összefűzni a két pártot...kikészíteni őket...és megosztani" a liberálisokat.

Maga az érintett is rendkívül rossz néven vette a megkeresést. "Nem lehet úgy kormányzati együttműködést építeni, hogy a liberálisokat melléképületként a munkáspárti kabinethez csatolja az ember" - fogalmazott Paddy Ashdown.

A Munkáspárt vezetői támogatják

Ráadásul a Munkáspárt vezető politikusai is teljes támogatásukról biztosították Gordon Brown lépését. "Ebből is látszik, hogy a leendő kormányfő tökéletesen komolyan gondolja, amikor új típusú politikáról, nyitottabb politikáról beszél" - fogalmazott például James Purnell nyugdíjreform-ügyi miniszter.

Érdekesen viszonyulnak az ajánlathoz a legnagyobb ellenzéki párt vezetői is. "Semmi rossz nincs abban, ha a politikában megegyezést próbálnak elérni. Szerintem ez egy meglehetősen naiv és ügyetlen próbálkozás volt erre" - jelentette ki William Hague, az árnyékkormány külügyminisztere.

Más kérdés, hogy az ellenzéki politikus rögtön hozzá is fűzte, hogy az új típusú politika új embereket is kíván - például a konzervatív vezetőt, David Cameront a miniszterelnöki székben.

Tony Blair brit miniszterelnök korábbi bejelentése szerint június 27-én adja át a kormányfői posztot Gordon Brownnak.