A csillagok állásától függ az EU-csúcs sikere

InfoRádió / MTI
2007. június 21. 10:38
Az alkotmányos szerződés megvétózásával fenyegetett a luxemburgi miniszterelnök arra az esetre, ha túl sok módosítást hajtanak végre az eredeti tervezeten. Az Európai Unió egyik legtekintélyesebb politikusának számító Jean-Claude Juncker csütörtökön ismét szót emelt a korábbi szerződés értékeinek, egyben pedig legfontosabb elemeinek megőrzése mellett.

Luxemburg és más országok nem fogják tétlenül szemlélni, ha egyes országok a lényegétől akarják megfosztani a tervezetet - hangoztatta Juncker, a konzervatív Die Welt című lapnak nyilatkozva.

A miniszterelnök rendkívül zavarónak nevezte, hogy a jelenlegi vitában jóval nagyobb súllyal esnek latba a korábbi szerződést aláíró, de nem ratifikáló országok nézetei, mint a dokumentumot ratifikáló tizennyolc tagállam véleménye.

Juncker teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a döntéshozatali rendszer megváltoztatását célzó lengyel törekvéseket. Ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a kettős többség elvén alapuló rendszer hosszú tárgyalások eredményeként jött létre, s úgy vélte, hogy az a korábbinál nagyobb hatékonyságot, s igazságosabb döntéshozatalt biztosít.

A szavazati arányok megváltoztatása ahhoz vezetne, hogy kinyitjuk Pandora szelencéjét, s azt követően minden tagország saját, különleges követelésével áll majd elő. "Ez pedig minden szempontból elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Juncker.

Mindent összevetve ötven-ötven százalékosnak ítélte a siker, illetve a kudarc esélyeit. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megegyezés abszolút szükséges lenne, amennyiben ugyanis most nem jön létre megállapodás, évekbe telhet, míg az unió újból nekifuthat a dolgoknak.

Ezzel egy időben az unió elnöki tisztségét betöltő, s a délután kezdődő csúcsértekezleten elnöklő Angela Merkel közvetlen környezetéből jelezték, hogy az EU jövője szempontjából sorsdöntőnek tartott, állam- és kormányfői csúcs sikere "a csillagok állásától függ". "Túl sok a nyitott kérdés, s a megoldást nem tudjuk kikényszeríteni" - közölték az idézett források.