Szlovákiában fokozatosan kivonják a 98-as benzint

Infostart
2007. június 20. 10:31
Szlovákiában fokozatosan megszüntetik a 98-as oktánszámú benzin gyártását és forgalmazását. A Slovnaft azért döntött a kivonás mellett, mert alacsony a kereslet az üzemanyag iránt, amelyet a tervek szerint a 100-as oktánszámú vált fel.

A Mol Nyrt. tulajdonában álló Slovnaft olajfinomitó Szlovákiában fokozatosan megszünteti a 98-as oktánszámú benzin árusítását, mivel a benzinfajta piaci részesedése túl alacsony, kevesebb, mint egy százalék. A benzinfajtát valószínűleg a 100-as oktánszámú váltja fel a Slovnaft benzinkútjainál.

A társaság kommunikációs igazgatója szerint az új benzin nemcsak oktánszámban különbözik majd a régi üzemanyagfajtától, hanem olyan adalékokat is tartalmaz, amelyek tisztítják a motort, és az autó teljesítményét is növelik.

Más, Szlovákiában jelenlevő olajcégek ugyancsak azt tapasztalják, hogy alacsony a kereslet a 98-as oktánszámú üzemanyag iránt, mivel ezt a benzint használó luxusjárművek száma viszonylag alacsony Szlovákiában.

A Slovnaft a héten a gázolaj árát emelte literenként 30 fillérrel, a benzin ára változatlan maradt, noha a szlovák kormány már egy ideje nyomást gyakorol a cégre az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

A kormányfő szóvivője egy lapinterjúban hangsúlyozta: a szlovákiai benzináraknak a legalacsonyabbak között kell lenniük az Európai Unióban. A Slovnaft nem zárkózott el a tárgyalásoktól, ám azzal érvel, hogy az üzemanyag árának alakulása döntő mértékben függ a kőolaj világpiaci árától.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást