Eltökéltek és erősítenek a britek

Infostart
2007. június 20. 14:34
Évtizedeken át maradhatnak brit csapatok Afganisztánban, hogy az ne váljon második Irakká - jelentette ki az új kabuli brit nagykövet.

Nagy-Britannia új, erőskezűnek ismert nagykövetet küldött Afganisztánba, aki egy BBC-rádióinterjú során elmondta: London eltökélt szándéka megakadályozni az irakihoz hasonló állapotok kialakulását, ezért a brit csapatok akár évtizedekig is az ázsiai országban állomásozhatnak.

Sir Sherard Cowper-Coles szerint az afgán nép támogatja a külföldi erők küzdelmét a tálibok ellen, mert utóbbiak harca hátráltatja az ország fejlődését.

A brit eltökéltség jeleként a londoni külügyminisztérium 35 fővel bővíti a kabuli nagykövetség személyi állományát, a hadvezetés pedig 7.700-ra emeli a csapatlétszámot.

A cél az afgán kormány erősítése, a korrupció letörése és az ópiumtermelés akadályozása. Úgy tűnik, a kabuli lesz a legnépesebb brit diplomáciai képviselet az egész világon.

Afganisztán déli részén a brit erők állandó harcban állnak a tálibokkal. Alig több mint egy hete vesztette életét egy húszéves katona, amikor járőröző páncélautóját rakétatalálat érte.

Ezzel hatvanra emelkedett a 2001 óta Afganisztánban elesett brit katonák száma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást