A szükségbörtön drágább a luxushotelnél

Infostart
2007. június 20. 20:22
Hatalmas felháborodás váltott ki Nagy-Britanniában, hogy a kormány terveinek értelmében 25 ezernél is több elítéltet engednek ki büntetésük lejárta előtt a börtönökből, hogy enyhítsék a fegyintézetek zsúfoltságát.

Figyelemre méltó, hogy a börtönöket felügyelő igazságügyi miniszter, Lord Falconer május 6-án még azt mondta, hogy nem készül elítéltek idő előtti szabadon bocsátására.

Kedden a minisztérium ugyanakkor közölte: "ideiglenes intézkedésként" mintegy 1.200-zal kívánja csökkenteni a rabok 81.016-os létszámát.

Ám a Sun számításai szerint ez csak a töredéke a teljes programnak, mivel ha 80.000 körül akarják tartani a börtönökben ülő elítéltek létszámát, akkor - a várható mintegy 24.000 új börtönbüntetés miatt - a következő egy évben mintegy 25.500 rabot kell büntetésének lejárta előtt szabadon bocsátani.

"A kormány képtelen kezelni a válságot"

A konzervatív ellenzék természetesen azonnal lecsapta a magas labdát. A tory árnyék-belügyminiszter kijelentette: a lépés szégyenletes és egyenes következménye annak, hogy a kormány képtelen volt kezelni a börtönökben tapasztalható válságot.

"A kormány teljes hátraarcot hajtott végre az elmúlt hetekben, aminek árát az emberek a biztonságukkal fizetik meg" - tette hozzá David Davis.

A szerencsés elítéltek azok közül kerülnek ki, akiket legfeljebb négy évet kaptak; legtöbbjük rablás, betörés és kábítószer-kereskedelem miatt ül.

Drága szükségmegoldás

A börtönök szűkössége okozta válságot a kedden bejelentett intézkedés mellett azzal próbálják enyhíteni, hogy rendőrségi és bírósági zárkákban helyezik el az elítélteket.

Csakhogy ennek tetemes költsége van: a rabok bírósági cellákban történő őrzésének egyetlen éjszakára vetítve 1.800 font (mintegy 670 ezer forint) a költsége, ami 200 fonttal több, mint az exkluzív londoni Ritz hotel legdrágább lakosztályának ára.

A fiaskó valószínűleg az igazságügyi miniszter bukását okozza. Lord Falconer Tony Blair kormányfő legszorosabb szövetségesei közé tartozott, a június végén a Blairt a miniszterelnöki székben követő Gordon Brown azonban valószínűleg nem tart igényt a szolgálataira.

A kormány nyilatkozatban állt ki intézkedése mellett, álláspontja szerint a börtönök túlzsúfoltsága annak következménye, hogy minden korábbinál több bűnözőt sikerült kézre keríteni.